Ja dat kan, Sterker nog, het is zelfs aan te raden om de functie High Speed altijd geactiveerd te hebben.
High Speed flitssynchronisatie wordt ook wel aangeduid als HSS of FP. In tegenstelling tot de normale flitssynchronisatie kun je met High Speed flitsfoto’s maken met de maximaal te gebruiken sluitertijd van je camera. Dit is mogelijk omdat de tijdsduur van de flits extra lang is.
Tijdsduur van de flits
Het verschil tussen flitsen met een normale flitssynchronisatietijd (maximaal 1/250sec) en High Speed flitsen (maximaal 1/8000sec) is de tijdsduur van de flits. Bij High Speed flitsen is de flitsduur langer dan bij de normale flitstijd. Hoewel nauwelijks zichtbaar met het blote oog fungeert het als een soort continu licht.
Met High Speed kan je zowel met trage als met snelle sluitertijd flitsen
Activeer je de High Speed flitssynchronisatie, kan de flitser met alle sluitertijden worden gesynchroniseerd welke je instelt op je camera. Dat is een groot voordeel want zo kan je altijd flitsen met iedere gewenste sluitertijd, traag of snel.
Het woord kan is hier van letterlijke betekenis. Het is mogelijk om te flitsen met een snelle sluitertijd, maar dat is niet per se noodzakelijk. Je kan ook flitsen in de High Speed stand met een trage sluitertijd van 1/20sec of nog trager.
Met andere woorden, als je High Speed flitsen hebt geactiveerd, betekent dat niet dat je dan ook moet flitsen met een snelle sluitertijd. Het geeft je simpelweg de mogelijkheid om met iedere sluitertijd te fotograferen.
Zijn er nadelen aan High Speed Flitsen met een sluitertijd die trager is dan 1/250sec?
Omdat bij High Speed flitsen met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/4000sec het flitslicht een langere flitsduur heeft, heb je veel flitskracht nodig voor de betreffende flitsfoto. En hoe meer flitskracht je gebruikt, des te korter de flitsafstand wordt. Dat kan nadelig zijn als je onderwerp ver weg staat.
Maar nu het interessante: heb je High Speed flitsen ingesteld en je fotografeert met een sluitertijd van 1/250sec (de normale flitssynchronisatietijd) of trager, dan keert de flitser automatisch terug naar de flitsduur van de normale flitssynchronisatietijd (zoals te zien in afbeelding 1). De flitser gebruikt dan geen extra flitskracht.
Om die reden kun je High Speed flitssynchronisatie altijd ingesteld hebben op je apparatuur. Dat is zelfs aan te raden, want dan hoef je je tijdens het fotograferen niet te bekommeren om het overschrijden van de maximale flitssynchronisatietijd van 1/250sec.
Meer leren over Flitstechnieken? Download de Begrippenlijst Flitsfotografie. Het is gratis en geeft een opsomming van meer dan 60 termen over on-camera en off-camera flitsen.
Verdiepende uitleg en praktijkoefeningen? Bestel een van de instructieboeken of schrijf je in voor een workshop Flitsfotografie