LCD schermpjes op de achterkant van flitsers kunnen duizelingwekkend veel symbolen, nummers en icoontjes weergeven. Maar welke zijn belangrijk en wat betekenen ze?
Hoewel jouw specifieke flitser er net even anders uit kan zien, is de LCD afbeelding hieronder algemeen herkenbaar voor de meeste types van Sony en Sony compatibele flitsers.
Voor andere merken, klik op het merk: Nikon, Canon, Fujifilm, Panasonic/Lumix
1. Indicatie voor TTL flitsmodus.
2. Indicatie voor High Speed Flitssynchronisatie.
3. Indicatie voor automatische zoom. De flitser herkent de brandpuntsafstand en de spreidingshoek wordt automatisch aangepast bij het in- en uitzoomen van de lens.
4. Variabele zone met een minimale en maximale flitsafstand*, aangeduid met cijfers en een zwarte balk. Als het onderwerp zich binnen deze zone bevindt, kan de flitser deze goed belichten. Zo niet, dan wordt het onderwerp over- of onderbelicht.
5. Indicatie voor flitscompensatie.
* Metz Mecablitz 400 en 58: alleen maximale afstand, maar er moet wel rekening worden gehouden met een minimale afstand.
Flitsers met beperkte Data
Als je TTL flitser niet alle data laat zien zoals hierboven genoemd, dan worden de camera-instellingen wél herkend. Met de betreffende instellingen biedt de flitser een bepaalde minimale en maximale afstand.
De volgende flitsers laten geen afstanden zien, zoals hierboven omschreven bij punt 6. Om over- of onderbelichte flitsfoto’s te voorkomen is het belangrijk om rekening te houden met de minimale en maximale afstand:
- Sony HVL42
- Metz Mecablitz 26 en 36
- Godox TT350
- Yongnuo YN568, YN685 en YN968
- Nissin Di700, i40 en i60
- Sigma EF610
Heb je een flitser met beperkte data? Lees dan over de betekenis van de nummers en icoontjes op deze flitsers.
Nooit meer mislukte flitsfoto’s maken? Bestel dan het instructieboek Flitsen met een Reportageflitser, van toevalstreffer naar voltreffer. Het is een echt doe-boek en bevat 22 verschillende flitsoefeningen die je uitvoert in allerlei situaties.